Börja spela golf

 

 

 

________________________________________________________________________________

Ny i golfen, vanliga frågor

Frågor om medlemskap

Golf-ID, vad är det?

Golf-ID är din identifikation inom golfen, den består av dina 6 första siffror I personnumret följt av 3 st unika siffror (ÅÅMMDD – XXX) Med ditt golf-id kan du boka tider, hålla koll på ditt handicap och anmäla dig tävlingar. En översikt av ditt golfande kan du se på golf.se där du loggar in på min golf.

Hur lång tid tar det innan mitt Golf-ID är aktivt?

Det är aktivt med vändande mail, och du kan du börja spela.

Kan jag använda mitt friskvårdsbidrag för medlemskapet?

Medlemsavgiften är inte avdragsgill men spelavgiften är det. Våra årsavgifter består av en del medlemsavgift (300 kr) och en del spelavgift (varierar beroende på medlemskapet) exempelvis årsavgift 5200 kr spelavgiften utgör 4900 kr.

Vad ingår i medlemskapet?

Ett aktivt Golf-ID – Vilket krävs när man skall spela på banor I Sverige.
Svenska Golfförbundets försäkring. Sedan 2020 ingår inte längre tidningen Svensk Golf via Golfförbundet tyvärr. Därutöver ingår fritt spel på Wittsjö golfklubb med vissa begränsningar i tid och antal beroende på medlemskap. Läs mer HÄR

Hur vet jag om mitt Golf-ID är aktivt?

Du får ett mail från oss men det går också att se om du loggar in på golf.se. Om det inte är aktivt står det en röd varningsruta.

Får man något medlemskort?

Från och med 2018 har Golfförbundet slutat med medlemskort. Det har helt ersatts med Golf-ID

Jag har inte spelat på flera år och är osäker på om jag har ett Golf-ID?

Maila oss ditt namn och personnummer på info@wittsjogk.se så återkommer vi med svar.

Hur betalar jag för medlemskapet?

Du får en faktura från klubben varje år i början av december månad. Du betalar via bank, swish eller med kort över disk.

Jag har glömt mitt lösenord för mitt golf-id. Hur gör jag?

På golf.se finns en länk om “glömt lösenord” där du kan be om lösenordet skickat till din registrerade mail. Du får då ett tillfälligt lösenord som gäller en gång varpå du registrerar ett personligt lösen.

Har du glömt ditt golf id?

Maila oss ditt namn och personnummer på info@wittsjogk.se så återkommer vi med svar.

Är medlemskapet rullande till nästa golfsäsong?

Ja, medlemskapet kommer att rulla vidare nästa år om du inte väljer att avsluta det innan November månads utgång.

Kan jag betala med autogiro?

Ja vi erbjuder autogiro men det tillkommer en mindre avgift för hanteringen av giro.  Autogiro kräver att du fyller i ett medgivande och sänder in till klubben varpå vi delar upp din årsavgift på 10 månader. Autogiro fortsätter sedan vidare att dras så länge du inte skriftligen utträder ur klubben.

Frågor Om Grönt Kort Online

Är det skillnad mellan att ta grönt kort online och fysiskt?

Det är ingen skillnad på ett grönt kort man tagit online och fysiskt. Självklart är det skillnad på utbildningen, för att ta grönt kort online krävs det en större del av eget driv då det inte är några bestämda utbildningstillfällen. Den teoretiska delen klarar du av hemma framför dator eller telefon.

Däremot är det att varmt rekommendera att ta en eller flera fysiska utbildningar av legitimerad tränare för att lära dig grunderna rätt från början.

Hur lång tid tar det innan jag får spela på banan?

Direkt efter att du tittat igenom alla filmer om golfvett, golfregler samt golfinstruktion kan du spela en fadderrunda med någon rutinerad golfare, tidigare var hcp 36 ett krav men det är det inte längre även om vi rekommenderar att det är en rutinerad golfare för en bra introduktion. Vi rekommenderar dock att man har tränat på Driving Rangen och på en övningsgreen innan detta för att vara bättre förberedd.

Är det något teoriprov?

Ja, sedan 15 April har Svenska Golfförbundet en golfvett/regel utbildning som man gör på golf.se genom att logga in med sitt Golf ID och lösenord. De är obligatorisk för alla nya golfare oavsett vilken klubb man kommer att gå sin nybörjarkurs på.

Vad är en fadderrunda?

Det är när man spelar med någon rutinerad golfare, oftast som har 36 eller bättre i handicap. Detta krävs när man håller på att ta sitt gröna kort, när man spelar behöver man också betala greenfee, spelavgiften om man inte är medlem på den specifika banan.

Var gäller mitt gröna kort?

Ditt gröna kort (hcp 54) gäller på alla banor i Sverige samt för spel utomlands. På vissa banor har man dock handikaprestriktioner för att få spela, till exempel vissa tider då det är högt tryck ute på banan. Hör alltid med banan du tänkt spela vad de har för policys.

Varför skall jag ta grönt kort?

För att spela golf i Sverige behöver man grönt kort, det är som en försäkran om att man har kunskap om spelet samt tillräckliga golffärdigheter.

Vad är ett Golf-ID?

Det är en inloggning man får när man tagit grönt kort för att hålla reda på sitt hcp, boka rundor på olika banor osv runt om i Sverige. Man får ett Golf-ID när man tar grönt kort.

Vad krävs för att klara speltestet och ta mitt gröna kort?

Det krävs att man klarar 18 poäng på 9 hål beräknat med en slope på hcp 54 från den tee man valt att spela. När man gjort detta registrerar man sin score på golf.se där du loggat in med ditt Golf-ID och lösenord. Därefter kan vi godkänna din runda och då kan få ditt Gröna Kort och hcp 54.

Det står att mitt Golf-ID är inaktivt trots att jag gjort teorin?

När man börjar kursen får man ett Golf-ID men är ”nybörjare under utbildning” och då är ens Golf-ID inaktivt. Man kan ändå spela fadder ronder men behöver ringa för att boka tid. När man klarat 18 p på 9 hål får man grönt kort och ett aktivt Golf-ID när du är medlem i någon klubb.

Hur bokar jag fadderronder?

På Wittsjö golfklubb erbjuder vi fadder rundor varje tisdag under säsongen. Det är medlemskommittén som arrangerar rundorna och du bokar dig genom att sätta upp ditt namn på listan i klubbrummet alternativt skickar du ett mail till info@wittsjogk.se.

Vad behöver jag för utrustning när jag börjar spela?

Till att börja med behöver man inte så många klubbor, ett halv-set med en Driver/spoon, 4-5 järnklubbor och en putter brukar fungera fint till att börja med. Förutom det behöver man bollar, peggar och om man vill en golfhandske. Om du bara vill prova på så lånar vi dig viss utrustning kostnadsfritt.

Vad finns det för olika golfklubbor?

Här följer en liten guide till klubbornas olika beteckningar:

Driver= utslagsklubba, tanken är att denna skall användas när man vill slå så långt som möjligt.  Denna är ytterst lite vinklad ca 8-12 grader, (loft) och man använder en peg för att bollen skall komma upp lite från gräset. Du kan även använda en spoon som utslagsklubba. Denna har lite mindre huvud och är något mer vinklad ca 13-15 grader (loft). Sedan har vi utility klubbor eller sk rescue klubbor som namnet antyder skall ta dig ur svårigheterna. Givet kan du använda den från utslagsplatsen men de är även utmärkta att slå med ute på fairways och semiruff. De har lite större huvud än järnklubborna och ersätter dessa för många golfare. Järnklubborna har en sifferbeteckning som ger en indikation vilken vinkling (loft) de har. Från järn 2 till järn 9. Där Järn 2:an är lite vinklad ca 15-18 grader till järn nio som har en vinkel på ca 45-48 grader (loft). Därefter kommer gruppen wedgar och de brukar betecknas med vilket loft de har från 48 till 62 grader. Slutligen har du puttern som nästan inget loft har och den är viktigaste kuggen i arsenalen.

 

Är det många regler att hålla reda på?

Det finns 24 grundregler och en massa definitioner i ”rules of golf” som ges ut med jämna mellanrum att av det internationella förbunden. Reglerna är till för att hjälpa dig ur problem, snarare än att vara ett hinder. Det är endast ett fåtal på vår gröna jord som kan alla regler men det är bra att kunna ett par väsentligheter. Några av oss golfare bär dem med sig i golfbagen för att få vägledning. https://golf.se/for-spelaren/regler–handicap/regler/ Det finns även en app som just heter ”Rules of Golf” som du kan ha med dig i telefonen.

—————————————————————————————————–

Medlemslotteriet stötta…

Stötta är ett prenumerationslotteri som gör klubben starkare – varje kvartal. På köpet får du chans att vinna och att vinna stort varje kvartal. Ett vinnar-vinnar-koncept för både dig och Wittsjö GK helt enkelt!

Varför ska jag bli en Stöttare?
Det är tillsammans vi gör skillnad. Ju fler vi är som stöttar desto mer pengar får vi till vår verksamhet. Ju fler vi är som stöttar desto mer kan du vinna.

Vad kan jag vinna på det?
Ju fler vi är desto större vinst. För varje lott som säljs ökar vinstpotten med 40kr/kvartal. Lotteriet startar vid 50 sålda lottnumer vilket gör att vinsten är minst 2000 kr/kvartal. Vinsterna utgår i form av presentkort på upplevelser, golfresor och golfutrustning. Vinstplanen är 1 vinst mellan 50-100 lotter, 2 vinster mellan 100 – 200 lotter och 3 vinster över 300 lotter.

Hur funkar det?
Gå till stotta.se/wittsjo-gk och registrera dig. Välj mellan kortbetalning eller autogiro och sedan dras pengarna varje kvartal. Du kan också gå med genom att fylla i autogitoblankett på kansliet. Efter registrering tilldelas du ett nummer och får ett lottbevis.

Klicka in dig här: http://stotta.se/wittsjo-gk/draws/next-open/

Hur ofta är det dragning?
Efter försäljningsperioden så är det dragning varje kvartal. Dragningarna publiceras på  www.stotta.se/wittsjo-gk

Kan jag gå urnär som helst?
Ja, lotteriet har ingen uppsägningstid. Du är alltså med så länge du själv vill. Vi återbetalar dock inte inbetalda insatser.

 

Stötta-lotteriet Wittsjö_3